Tankopslagbedrijf Vopak heeft zijn winstverwachting voor heel 2013 verlaagd. Het bedrijfsresultaat (ebitda) exclusief buitengewone posten zal uitkomen tussen 730 en 780 miljoen euro, terwijl eerder nog werd gerekend op 760 tot 800 miljoen euro. Dat maakte Vopak vrijdag bekend in een tussentijds handelsbericht.
Over de eerste 6 maanden van dit jaar komt de ebitda exclusief bijzondere posten naar verwachting uit op 385 miljoen euro, tegen 380 miljoen euro een jaar eerder. Vopak gaf aan dat er over het algemeen een gezonde vraag is naar opslagdiensten in Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten, maar dat de Nederlandse markt onder druk zal blijven staan. Bij biofuels houdt de onzekerheid aan, aldus Vopak. De marktomstandigheden van de eerste helft zullen in de tweede helft van dit jaar doorzetten, denkt Vopak.
,,De eerste jaarhelft is mooi in lijn met vorig jaar. Maar de kans is uitermate klein dat we in de rest van het jaar een dusdanig sterke groei zullen realiseren dat we aan die oorspronkelijk beoogde 800 miljoen euro kunnen voldoen. Daarom besloten we de outlook nu aan te scherpen in plaats van te wachten tot augustus”, aldus financieel directeur Jack de Kreij van Vopak in een toelichting.
Ambitie
De bezettingsgraad kwam in de eerste helft uit op circa 88 procent, tegen 91 procent in de eerste helft van 2012.
Vopak herhaalde zijn ambitie om in 2016 een ebitda exclusief bijzondere posten te realiseren van 1 miljard euro. Het bedrijf maakt op 23 augustus zijn definitieve cijfers over de eerste jaarhelft bekend.
Groeistrategie
Verder maakte het bedrijf bekend dat het een nieuwe klasse beursgenoteerde preferente aandelen (C-aandelen) wil uitgeven, die een vast jaarlijks dividend van 1 euro zullen bieden. Vopak wil die plannen op 17 september op een buitengewone aandeelhoudersvergadering voorleggen aan de aandeelhouders. Vopak denkt dat die aandelen een aantrekkelijke nieuwe bron van groeikapitaal kunnen vormen.
De onderneming wil circa 350 miljoen euro ophalen met de nieuwe aandelen. De opbrengst kan Vopak naar eigen zeggen in staat stellen om nieuwe terminals te bouwen en bestaande terminals te verbeteren.
,,We willen daarmee een proactieve financiële flexibiliteit creëren om onze groeistrategie op elk moment te kunnen realiseren'', aldus De Kreij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl